EELT

25-04-2019

Met de zomer in aantocht, willen we onze voeten weer klaar maken voor open schoenen. Na een winter opgesloten in schoenen of laarzen zit er vaak eelt op of onder de voeten. Maar wat is eelt precies? Waarom heeft u er last van en wat kunt u er aan doen?

Wat is eelt?
Eelt is een verdikking van de hoornlaag/opperhuid. Onder de voet is deze laag dikker dan elders. De aanmaak van nieuwe huidcellen gaat sneller dan de afbraak van de dode huidcellen, hierdoor ontstaat eelt. Het is vaak gelig van kleur, meestal hard en voelt soms wat ruw aan. Eelt komt vaak op of onder de voet voor en ontstaat door druk of wrijving.

Eelt heeft ook een functie, het is een natuurlijke bescherming van de huid, tegen invloeden van buitenaf. Eelt is dus niet per definitie slecht en je hoeft er dus geen last van te hebben.

Waarom krijgt iemand last van eelt?
Of je wel of geen eelt onder de voeten krijgt, is afhankelijk van meerdere factoren. Erfelijkheid kan een rol spelen maar meestal heeft het te maken met de schoenkeuze of het werk wat je doet (lopend of zittend beroep).

Als pedicure krijg ik in de praktijk vaak te maken met eelt door teveel druk en wrijving. Dit kan veroorzaakt worden door een schoen die knelt of juist te groot is, overgewicht, verminderde demping onder de voet (beschadigd vetkussen), een afwijkende voetstand of een functionele beperking of afwijking in het gangbeeld.

Hoe ontstaat eelt?
Eeltvorming kan de volgende oorzaken hebben:

  • Een schoen die te kort of te smal is veroorzaakt in de afwikkeling eelt op de teen toppen of bovenop de teengewrichtjes.
  • Een schoen die te lang of te breed is, zorgt voor beweging van de voet in de schoen waardoor je wrijving krijgt. En dus eelt onder de voet.

  • Als het vetkussen onder de voet niet meer in orde is, loopt men met de botjes op straat. De schokdemping is verminderd waardoor de botjes vlak onder de huid liggen, en zo voor extra druk zorgen. Daarom ontstaat hier vaak eelt ter bescherming van de huid.

  • Een afwijkende voetstand of een beperkte of afwijkende afwikkeling zorgt voor wrijving in de schoen en ook hier ontstaat eelt.

  • Soms ontstaan bij teveel eelt een likdoorn of kloven onder het eelt, dit zorgt voor pijnklachten.

Wat kunt u er aan doen?
Het eelt laten verwijderen door een pedicure.
Smeren met een vette voetencreme zal er voor zorgen dat de huid soepel en gehydrateerd blijft.

Goede schoenen
Koop goede schoenen die goed passen en lekker lopen.